Overgangsklachten informatie

Overgang leeftijd

Vrouwen kunnen tussen de 40 en 60 jaar in de overgang komen. Het verschilt dus per vrouw wanneer de overgang begint en de ene vrouw heeft nauwelijks last opvliegers, terwijl de andere vrouw veel last heeft van opvliegers en veel andere klachten ervaart. Na gemiddeld 51 jaar stopt het menstrueren bij de meest vrouwen. Voor het stoppen van de menstruatie hebben vrouwen circa 5 tot 10 jaar overgangsklachten.

Vervroegde overgang
Bij sommige vrouwen is sprake van een vervroegde overgang. Bij circa 1 tot 2 procent van de vrouwen stopt de menstruatie voor het 40ste levensjaar. Men spreekt van een vroege overgang als de menstruatie tussen de 40 een 45 jaar definitief gestopt is. Door veel huisartsen wordt een vervroegde overgang gebagatelliseerd en niet serieus genomen. Een vroege overgang kan een grote teleurstelling betekenen, zeker als men nog één of meerdere kinderen had gewild.

Lees meer over de vervroegde overgang

Leeftijd overgang voorspellen
De leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt is volgende onderzoekers op jonge leeftijd te voorspellen. Door de hoeveelheid Anti-Müllers Hormoon, die de vrouw in het bloed heeft, kan men goed voorspellen op welke leeftijd zij voor het laatst zal menstrueren. Hoe lager de concentratie, hoe eerder de menopauze.

Om ziektes tijdens de overgangsperiode de kop in de drukken biedt de informatie een uitkomst. Dan kan het gaan om ziektes als borstkanker of hart- en vaatziekten en ook botontkalking. Ook voor vrouwen die door verschillende redenen of omstandigheden pas op latere leeftijd kinderen willen krijgen is dit een uitkomst. Door de test kunnen deze vrouwen uitzoeken hoe lang ze nog vruchtbaar zijn. Er is nog een tweede onderzoek nodig om de huidige bevindingen te bevestigen.

contact | privacy policy | disclaimer | 2012 alle rechten voorbehouden