Overgangsklachten informatie

Overgangsklachten

De meest voorkomende overgangsklachten zijn opvliegers, slaapstoornissen, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, onregelmatige menstruatie of pijn bij het vrijen. 20% van de vrouwen heeft geen last van overgangsklachten, terwijl 80% van de vrouwen te maken heeft met één of meerdere overgangsverschijnselen.

Opvliegers
Een van de meest voorkomende klachten zijn opvliegers. Als je een opvlieger hebt heb je plots een warm gevoel. Een opvlieger kan enkele minuten duren en kan een aantal keren per dag voorkomen. Ook na de overgang kunnen opvliegers optreden. In principe hoef je niet veel tegen opvliegers te doen. Ze zijn niet schadelijk. Als je vele last hebt van opvlieger, kun je kiezen voor een hormoonsuppletietherapie. Dan wordt het oestrogeen in het bloed verhoogd.

Vermoeidheid
Doordat het slapen wordt bemoeilijkt door bijvoorbeeld opvliegers hebben veel vrouwen last van vermoeidheid tijdens de overgang. Wat je kunt doen om er voor te zorgen dat de vermoeidheid weggaat is voldoende bewegen. Je kunt buiten gaan fietsen of wandelen. Goede voeding is ook belangrijk. Regelmaat slapen is belangrijk. Ga op een vast tijdstip naar bed en ga de volgende dag op een vast tijdstip weer uit bed, ook al heb je een nacht slecht geslapen.

Mochten genoemde tips geen soelaas bieden dan is hormoonsuppletietherapie een optie. Het slapen zal dan in veel gevallen beter gaan, omdat door het toedienen van oestrogeen het aantal opvliegers afneemt.

Hartkloppingen
Een klacht die je tijdens de overgang kunt ervaren zijn hartkloppingen. Vaak vallen de hartkloppingen samen met een opvlieger. Ook kun je last van hartkloppingen krijgen als je rustig op de bank zit. Deze hartkloppingen kunnen verontrustend of als eng worden ervaren, maar vaak zijn de hartkloppingen tijdens de overgang onschuldig. Zorg voor voldoende rust en voorkom zo veel mogelijk stress. Als je veel last hebt van hartkloppingen of druk op de borst kun je het best een bezoek brengen aan je huisarts.

Hoofdpijn
Het kan voorkomen dat je tijdens de overgang zo nu en dan plots last krijg van hoofdpijn. Doordat het oestrogeen afneemt of schommelt ontstaat hoofdpijn. Hoofdpijn kan ook door slapeloosheid komen.

Gewrichtsklachten
Tijdens de overgang kun je last krijgen van je pijn in en rond de zogenaamde kleine gewrichten. Dat kunnen bijvoorbeeld handen, polsen, schouders, vingers of knieën zijn. De klachten hebben te maken met de afnemen van het oestrogeen en daarnaast hangen de klachten samen worden met het ouder worden. Wat je kunt doen om te zorgen dat de pijn minder wordt is voldoende lichaamsbeweging, een warm bad of massage. Ook kan stress een oorzaak zijn van de klachten, vermijd dus zoveel mogelijk stress.

contact | privacy policy | disclaimer | 2012 alle rechten voorbehouden