De Overgang

De blog van een vrouw op leeftijd

Kun je zomaar bij iedere huisarts terecht?

Het kiezen van een huisarts is een belangrijke keuze die iedereen moet maken. Wanneer je gezondheidsklachten hebt dan is de huisarts namelijk de eerste persoon die je onderzoekt, een behandeling voor de klachten voorstelt of doorverwijst naar een specialist.

Het is belangrijk dat de huisarts je als persoon ook een beetje kent om de beste diagnose te kunnen stellen. Om dit te bewerkstelligen moet jij je als patiënt ook vertrouwd voelen bij de persoon. Je zal je dan namelijk makkelijker blootgeven en details van je privéleven vertellen die belangrijk kunnen zijn in het stellen van een diagnose.

Nu dat je weet waarom de keuze voor een huisarts zo van belang is, willen mensen ook graag weten of zij zomaar bij iedere huisarts terecht kunnen.

Een huisarts bij je in de buurt kiezen

bellen met huisartsTen eerste is het bij het kiezen van een huisarts van belang dat deze zich in de buurt van je woonplaats bevindt. Het meest ideaal is natuurlijk als de praktijk zich in dezelfde plaats bevindt. Gezondheidsklachten waar je last van hebt zal je in de meeste gevallen thuis ervaren.

Een huisarts in de buurt is dan makkelijker om te bezoeken. Een bezoek zal ook weinig tot geen voorbereiding nodig hebben. Hoewel je wel de keuze kunt maken voor een huisarts die verder van je huis gevestigd is, is dit eigenlijk om deze reden niet aan te raden. Probeer daarom bij het kiezen altijd eerst te letten op waar de praktijk gevestigd is.

Nagaan of de arts nieuwe patiënten aanneemt

Heb je eenmaal een huisartsenpraktijk gevonden die niet al te ver van je huis is gevestigd? Dan moet je nog een aantal dingen weten om te bepalen of je hier ook terecht kunt. Slim is om een keer een bezoek aan de huisarts te brengen om te bepalen of je jezelf wel comfortabel voelt bij de persoon.

Dit is ook het juiste moment om na te gaan of de arts wel nieuwe patiënten aanneemt. Door een tekort aan huisartsen zijn vrijwel alle praktijken in Nederland enorm druk. Deze drukte kan zo extreem zijn dat sommige huisartsen een patiëntenstop hebben en niemand meer aannemen. Zij zullen je dan wel doorverwijzen naar een andere huisarts waar je terecht kunt.

Meer bij: Gezond op Zuid.

Comments are closed.